Communicatietrends 2021

Bij een nieuw jaar horen nieuwe communicatietrends. In deze snel evoluerende en digitale wereld is het ook als communicatiebureau een uitdaging om steeds bij te blijven. Onze voelsprieten steken daarom continu uit om de boot niet te missen op zowel on- en offline vlak.

Daarom krijg je hieronder zomaar 8 van de nieuwste on- en offline marketing trends op je bord. Bekijk het als een laat Kerstcadeautje. Klaar voor 2021!

1. De digitale wereld to the next level.

“Blijf in uw kot”. Dé typerende zin van het afgelopen jaar. 4 woorden die vele ondernemers uitdaagden om een andere weg in te slaan en tot ongeziene creatieve mogelijkheden leidde.

Organisaties als Tomorrowland vonden zichzelf opnieuw uit met digitale alternatieven “to the next level”. Meer dan 60 dj’s speelden samen op 8 verschillende, digitale podia om de wereld – op z’n 2020’s – van muziek te voorzien. Het resultaat? Zo’n miljoen muziekliefhebbers namen deel aan dit digitale festival. De ‘experience’ helemaal afmaken? Bestel dan een TML-foodbox of een home party box bij je ticket. Virtual Reality of Augmented Reality zijn hier onze beste vriend.

Een digitaal autosalon? Een digitaal woningbezoek? De mogelijkheden zijn oneindig. Zo helpen we momenteel verschillende klanten met de integratie van een virtuele showroom op hun website. Een nieuwe of potentiële klant kan zo vooraf al op ontdekking gaan in deze virtuele winkel en gaat recht op doel af wanneer hij later de fysieke winkel binnenstapt. Zo geniet iedereen van een efficiëntere en 100% veilige shopervaring.

2. Koop lokaal

Een hart onder de riem van KMO’s en eenmanszaken die zwarte sneeuw zagen. Op social media werden hashtags als #supportyourlocals, #kooplokaal en #shoplocal massaal gebruikt en ook influencers zetten massaal in op het steunen van kleine ondernemers. 

2020 leerde ons om meer dan ooit de lokale handelaar te steunen. We zagen een vloedgolf van initiatieven om lokale winkels in deze uitdagende tijden te ondersteunen. Een trend die in 2021 niet snel zal wegebben.

3. Lokale SEO op punt?

Als bedrijf is het makkelijk om in te spelen op de Koop lokaal-trend  door je lokale karakter online uit te spelen. Doe dat op je sociale media kanalen, op je website én – last but definitely not least – met tools als “Google Mijn Bedrijf”

Uit onderzoek blijkt dat 56% van lokale bedrijven hun Google Mijn Bedrijf profiel niet hebben geclaimd. 3 redenen waarom je dat juist wél moet doen:

  • Bijna 50% van alle zoekopdrachten via Google hebben de intentie om lokaal te kopen.
  • Zo’n 28% van die zoekopdrachten met een lokale intentie resulteren in een verkoop
  • 72% van de Google-gebruikers gaat via Google Maps op zoek naar een bedrijf in de buurt

 

(bron: SEO trends for 2021 by WebCEO & HubSpot Local SEO stats)

4. Content blijft King

Relevante en goede content blijft de belangrijkste factor om de populariteit van je website te garanderen. Hoe beter de inhoud van je website, hoe meer mensen je opmerken en een positieve website ervaring krijgen. Google hamert op gebruiksvriendelijke websites. Als je daar volgens hen niet aan voldoet, zal je al snel zakken in de ranking. En je weet wat ze zeggen, the best place to hide a body is on the second page of google, daar vinden ze je nooit terug. 

Belangrijk dus: content van hoge kwaliteit is een absolute must. Zorg je daar niet voor? Dan zorgt Google ervoor dat je nooit hoog in hun ranking zal staan. 

5. Storytelling

Content blijft king en dat wordt ook verder gezet naar social media. Het verhaal achter je content is belangrijk. Zo worden captions – dat is de beschrijving die je onder je beeld zet – alsmaar langer. In 2021 zullen ze gemiddeld 405 karakters bevatten, wat overeenkomt met gemiddeld 65 tot 70 woorden! Je publiek is dus bereid om langere teksten te lezen.

Storytelling is dus absoluut de nieuwe trend. Het versterkt je product door er een persoonlijk verhaal aan te hangen. Hoe dat verhaal verteld wordt? Daar zijn oneindig veel mogelijkheden in. Video storytelling, podcasts, influencers,…

6. Vlotte website ervaring

Google geeft aan in 2021 in zijn ranking van websites nog meer rekening te houden met de zogenaamde ‘Core Web Vitals’. Dat zijn maatstaven die bepalen welke ervaring bezoekers krijgen op je website en pagina’s: de user experiece (UX) dus. Concreet gaat het hier eigenlijk om een technische check van de pagina’s op je website op basis van: 

  • de laadtijd van een pagina & de snelheid op mobiele toestellen
  • de visuele stabiliteit waarbij het scrollen en klikken zo vlot mogelijk verloopt zonder dat onderdelen op een pagina van plaats verspringen
  • de responsiviteit van je site die de tijd meet tussen het laden van een pagina en het moment waarop een bezoeker voor het eerst een interactie kan uitvoeren

Eigenlijk zijn deze metrics een maatstaf voor gebruikers frustratie. Niets zo frustrerend als na het plaatsen van webshop bestelling seconden te moeten wachten om dan uiteindelijk een foutmelding te krijgen, right? Allemaal zaken dus om even te laten checken door je web beheerder! Want deze Core Web Vitals hebben een impact op je SEO score. 

Wist je trouwens dat 89% van de consumenten uiteindelijk bij de concurrentie shoppen na een slechte website ervaring?

Wil je weten hoe het met jouw website gesteld is? We doen graag een check voor je.

7. Zero effort, zero thinking

Vandaag de dag is de consument erg verwend. Je wil graag een nieuwe fiets? Je zoekt de dichtstbijzijnde fietsenwinkel en diezelfde dag rijd je misschien wel met je nieuwste tweewieler naar buiten. Je wil een nieuwe fiets maar wil daarvoor je zetel niet uitkomen? Geen probleem, je vergelijkt en bestelt online en de volgende dag wordt hij aan je deur geleverd.

In 2021 zet deze trend zich nog verder en zoeken we naar manieren om alles nòg makkelijker te laten verlopen. MyPanera coffee bijvoorbeeld – een Amerikaanse koffiehandelaar – stelt zijn “coffee subscription” voor. Maandelijks gaat er automatisch een bedrag van je rekening, in ruil daarvoor kan je koffie gaan halen, wanneer je maar wil. Koffie halen kost je dus voortaan geen moeite meer, zero thinking, zero effort. 

8. Een stijgende vraag naar duurzaamheid

Tijdens de pandemie is onze online aanwezigheid en zoekgedrag geëxplodeerd. Eén van de trends die Google vast stelde in ons zoekgedrag was een toenemende vraag naar duurzaamheid. Consumenten houden in hun aankoopbeslissingen meer rekening met de impact op het milieu. Zo toont de tool Google Trends dat in de categorie voeding, mensen in toenemende mate zochten naar ‘sustainable’, ‘local food’ en ‘veganism’. Een indicatie dat de consument verwacht dat merken en bedrijven maatschappelijke verantwoordelijkheid en transparantie tonen in hun activiteiten.

Heb je met je bedrijf geïnvesteerd in een circulair productiesysteem of kies je in 2021 voor volledig groene energie? Vertel het aan je volgers en deel het trots op social media of je website!

Eén van deze trends omzetten in de praktijk? Laat dan je gegevens achter en wij helpen je graag verder!

Meer weten, contacteer ons!

1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder