26/08/2021
Het nut van een goed brandbook
Bij de bespreking van je logo of huisstijl, heb je het woord waarschijnlijk al eens horen vallen: het brandbook. Wil je consistent communiceren, dan is die huisstijlgids het fundament waarop je alles baseert. We vatten het even voor je samen.
Wat is een brandbook?
Een brandbook is de verzameling van al je uitingen in woord en beeld in een bepaalde stijl, met een gekozen lettertype en kleur. In het brandbook zie je kleurencombinaties, technische benamingen van kleuren en je logo in meerdere uitvoeringen.
Niet alle info lijkt op het eerste zicht relevant, maar maakt voor je communicatiebureau en andere partners die je naam, merk of slogan gebruiken, een wereld van verschil. Met een brandbook is er geen ruimte voor (mis)interpretatie en zijn er eenduidige afspraken over je communicatie.
Een brandbook varieert in omvang, afhankelijk van je kanalenmix. Wil je niet eindigen met een brandbook ter grootte (en dikte) van een telefoonboek, dan kan je in de lijstjes hieronder aanvinken wat voor jou belangrijk is.
Het brandbook van Media-Architect? Dat ziet er zo uit:
De musthaves van je brandbook
Uiteraard zijn je logo en al zijn afgeleiden een voorwaarde. Zonder die uitingen is herkenbaarheid moeilijk. Ook de volgende elementen zijn onontbeerlijk
- De lettertypes die je gebruikt in je communicatie, on- en offline, onderverdeeld in headers (titels) en body tekst (doorlopende tekst).
- Het kleurenpalet dat je gebruikt op je website en in de rest van je communicatie.
- Advertentietemplates voor op social media, waarmee je herkenbaarheid in de hand werkt.
- Alles rond je social media tout court: logo’s voor de verschillende profielen, opmaak van de foto’s, branding op headerbanners etc.
- Een afsluitende groet onderaan je e-mails – een consistent verhaal dat bij elke nieuwe collega makkelijk kan worden toegepast.
- Heb je intern sales materiaal (denk: visitekaartjes, balpennen, notitiepads en dergelijke), dan is daar een duidelijke branding ook belangrijk.
- Klantenmagazines, flyers, brochures: communicatie die extern gaat verdient absoluut de juiste aanpak.

De nice to haves van je brandbook
Veel hangt af van je product en welke materialen je allemaal inzet
- Geef je je product mee in een zak, dan is die verpakking ook een communicatie-uiting die je mee kan opnemen in je huisstijlgids.
- Heb je een opvallende gevelreclame of zet je banners in om je winkel in het straatbeeld aan te duiden, dan kan je die elementen ook opnemen.
- Gebruik je uniformen, dan mag je ook bedrukking op textiel niet vergeten.
- Heb je een wagenpark, dan kan je ook daar een boodschap meegeven.

De voordelen van een brandbook
Het doel van een deftig uitgewerkt brandbook is uiteraard het consistent uitdragen van je merk en slogan. Met een document dat alle informatie bundelt, toon je dat je merk voor jou belangrijk is en dat je over alles goed hebt nagedacht.
Een bijkomend voordeel is tijdswinst. Open je binnenkort een nieuw filiaal van je zaak, dan heb je het brandbook maar door te sturen naar filiaalhouder en/of drukker en hij of zij kan aan de slag. Ook als je in zee gaat met een nieuwe leverancier heb je je brandbook maar door te geven en die kan visueel meteen aan de slag. Hetzelfde met gadgets bedrukken of een herdruk van je catalogus.
Een visueel brandbook vs een compleet brandbook
Wat hierboven beschreven staat, is een handleiding voor je visuele brandbook. Dat is de basis. Ligt die er, dan kan je het document eventueel aanvullen met minder ‘zichtbare’ items, zoals
- Je missie. Dat is hetgene waarvoor je staat, maw: wat zijn je bedrijfswaarden, hoe wil je vandaag met je klanten en je medewerkers omgaan, etc.
- Je visie. Dat is hetgene waarvoor je gaat, maw: hoe denk jij de wereld van morgen te veranderen (met als doel succes voor je zaak uiteraard)?
- Je buyer persona: de ideale klant aan wie je wil verkopen.
Kan jouw visuele identiteit wel een opstapje gebruiken? Laat het weten, onze designer gaat met veel plezier aan de slag.